pondelok 9. februára 2015

Lukáškova knižnica #2

...alebo ako sme začali otáčať stránkami

Potom, ako Lukáško zistil, čo to je kniha, bol čas prejsť na pevnejšie, kartónové knihy, alias leporelá. Doba sa zmenila a moje spomienky na skoro 80% rovnakých leporiel tiež. V dnešnej dobe možno nájsť leporelá rôznych tvarov, farieb, s textom, bez textu, ba dokonca aj s interaktívnymi funkciami - zvukové, magnetické, leporelá na ktoré sa dá kresliť, ktoré obsahujú farby, plastelínu, hračku, ba aj také, ktoré možno rozložiť, postaviť, no proste sú úplne rozmanité.
Avšak po prvej skúsenosti so slovenským leporelom za 5€, ktoré letelo oblúkom do steny a pristálo na zemi s odtrhnutým prvým listom (nepýtajte sa ma, ako to ročné dieťa dokázalo), to chcelo inú stratégiu. Vzhľadom na šetriacu politiku nášho štátu, a lá rodičovský príspevok, mi bolo našich drahých leporiel ľúto (a hlavne moja peňaženka horko plakala). Preto som uvítala vznik nových Anglických secondhandov vo svojom okolí, ktoré ponúkali aj takzvané kuriozity - alias zahraničné knihy a leporelá za lacný peniaz.

Kniha Wolfa Tonyho – Fattoria okrem milých obrázkov zvierat obsahuje aj zvukový panel, na ktorom si drobec prehráva reálne zvuky domácich zvieratiek.
Leporelo o zajačikoch Pledgera Mauricea - Lille Kanins 123 má nádherné vypracovaný, vyšívaný vrchný obal, ktorý verne kopíruje vytlačenú verziu.
Červenú čiapočku pozná snáď každé dieťa. A najlepšie ju spoznáme podľa obrázkov, ktoré si môžme nahmatať. Preto Guibbaud Christian v knihe Lille rodhette má čipkovanú nočnú košeľu babičky, pohyblivé vlčie oči, vlka pripútaného k stromu naťahovacím povrazom a podobne.
Viete, ako sa zvieratá smejú? Stačí ak poškrabkáte - pohladíte bruško každého zvieratka v knihe od Weldina Franka a Niessen Susan - Kitzel mich, dann kicher ich, a zistíte to veľmi rýchlo.

Každý malý chlapec miluje autá a autobusy. Najlepšie, ako ho naučiť fungovanie v meste, na ceste, či priamo v autobuse, je mu to ukázať na obrázkoch, napríklad aj v knihe Mit dem Bus in die stadt.
Kniha Sande Hansa - Baby Gogo-Gogos dyrebok ponúka obrázky rôznych zvierat - v Afrike, v Anatarktíde, na pláži a podobne.
Malé dieťa sa vie nádherne usmievať. Každá matka má stovky fotiek takýchto úsmevov a ukazuje ich na počkanie (niekedy aj na nervy, ale to sa odpúšťa). A niekedy sa aj dieťa musí pozrieť na iné ako svoje obrázky úsmevov, napríklad ako v knihe Grober Roberty – Smile.
Naučiť dieťa počítať je jedna z úloh rodičov. A ak využijete podobnú knihu ako je táto od Marzollo Jean - I spy little numbers, môžte dieťa skúšať, či nájde na príslušnom obrázku dané číslo, prípadne čo majú obrázky spoločné s daný číslom.

Ďalšia so zvukových knižiek Mjau mjau, obsahuje obrázky mačiek a po stlačení červeného kolieska si môžete dookola púšťať mňaukanie.
Zaujímavá kniha s rôznymi zvieratkami je od Martina Jr. Bill a Carle Eric - Polar Bear, Polar Bear, what do you hear.

Vydavateľtsvo Larus má krásne knihy s plastelínovými zvieratkami - I cuccioli degli animali.
A opäť zvieratká - Meine allerersten Tiere.

Kniha o abecede ABC s anglickými popismi je od Cyndy Szekeresz.
A poslednou knihou, alebo skôr súborom kníh je kufrík, v ktorom sa nachádzajú štyri knihy o Mackovi Pu = Winnie The Pooh - Storytime Fun.

Do tejto skupiny kníh som chcela ešte zaradiť dve knihy - Den Store Brannbilen a Was gehort wozu, ibaže neprežili trieskanie nášho zlatúšika, jednoducho povolili, rozpadli sa a odišli do knižného neba :-) .





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára