pondelok 15. júna 2015

Berryová Julie - Všetka pravda, čo je vo mne

Vydal: Egmont SK, 2014
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 272
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Judith vyrástla v Roswellskej osade, kde sa dodržiavajú prísne zákony a zvyklosti. Pred štyrmi rokmi ona a jej najlepšia priateľka zmizli. Pred dvoma rokmi sa vrátila len Judith. Tí, ktorí boli kedysi jej priateľmi a rodinou, ju nenávidia a nevšímajú si ju.
Judith o svojom zmiznutí nemôže rozprávať. Žije ako duch vo vlastnom dome a mlčky zveruje svoje myšlienky a túžby Lucasovi, ktorého odjakživa miluje, ale on o tom nemá ani tušenia. Keď Roswellskú osadu napadnú nepriatelia, dlho strážené tajomstvo začína vychádzať najavo. Judith stojí pred voľbou, či má žiť ďalej v mlčaní, alebo pozdvihnúť svoj hlas, hoci to môže znamenať, že svet okolo nej sa navždy zmení. Tento originálny román vás zasiahne vášňou a túžbou, ktorú Judith cíti, a postupne odhaľované tajomstvo vás bude nútiť obracať ďalšiu a ďalšiu stranu až do konca.

A ako to vidím ja?
Hneď na začiatku knihy zistíte, že sa skladá z častí Predtým a Potom. Predtým je však len malá, krátka kapitolka, v ktorej sa dozviete, ako Judith prežila plavbu. Tipujem, že išlo o osadníkov, ktorí z Anglicka, alebo inej krajina osídľovali západ, v tomto prípade Ameriku. A Judith strávila celú plavbu s očami dokorán a sledovala Lucasa.

Časť Potom sa skladá zo štyroch častí. Hlavným rozprávačom je Judith, ktorá svojím vlastným vnútorným monológom rozpráva o ostatných spoluosadníkoch, ktorá sleduje Lucasa a zdeľuje mu svoje myšlienky a pocity, ale ktorá nerozpráva. Pred 4 rokmi zmizla bez stopy, pred dvoma rokmi sa vrátila, skoro úplne bez seba. A s vyrezaným jazykom.

Postupne sa jej rozprávaním a opisom dozvedáme, čo sa stalo. Ako videla vraždu svojej priateľky Lottie, ako skončila mimo svojej dediny, čo celé dva roky robila a aký to malo dopad na jej povesť. A najhoršie na tom je, že aj keby mohla, nemôže o tom nikomu nič povedať. Ved kto by jej uveril. Teda oprava. Ešte najhoršie na tom je, že začínajúca náklonnosť medzi ňou a Lucasom bola násilne pretrhnutá a Lucas má v pláne oženiť sa s inou.

Keď sa zdá, že život nemôže byť horší, začína sa príbeh zamotávať. Pri napadnutí dediny Judith povolá na ochranu niekoho, o kom si celá dedina myslí že je mŕtvy. A ani vrah Lottie nespí na vavrínoch, ale zakráda sa okolo a zisťuje, čo všetko Judith vlastne vie. Judith musí nájsť svoju stratenú silu a zabojovať nielen o svoju lásku, ale aj o svoj jazyk a znovu nájsť svoju schopnosť rozprávať. Túto knihu by som hodnotila ako tajomný, trošku kriminálny príbeh mladej lásky na pozadí historickej doby. Kniha sa mi čítala ľahko, má naozaj krátke, ale podľa mňa výstižné kapitoly, dej na seba nadväzuje a udržiava čitateľa v napätí.

Zaujímavosti:
Ak sa vám názov dediny Roswell zdá nejako známe, určite si spomeniete na Winnetua. Hneď v 1.časti keď napadli indiáni mesto a Winnetou zranil Old Shatterhanda na krku, bolo to v meste Roswell.
A po druhé - stačí keď sa povie Area 51, alebo Oblasť 51. Každý predsa vie, že tam v 1947 havarovala loď s mimozemšťanmi, ktorých potom pitvali, fotky sú aj po nete. Alebo sa to nestalo? Ťažko povedať, oblasť je však prísne strážená a v samotnom meste sa nachádza veľké množstvo múzeí, hotelov a reštaurácií s mimozemskou tématikou a lietajúcimi taniermi na streche.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára