nedeľa 12. júla 2015

Furjelová Ivana - Až keď bude mama triezva

Vydal: Evitapress, 2013
Brožovaná väzba
Počet strán: 248
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Nová kniha od autorky EVITÍNKY Squelé babenky.
Ak hľadáte SLOVENSKÚ knižku pre svoje dospievajúce deti, knižku o tom, čo teší a trápi SLOVENSKÝCH teenagerov, toto je pre vás najlepšia voľba!

Silvia nemá ešte ani pätnásť rokov, no namiesto toho, aby okukávala chalanov, skúšala prvé očné tiene a čítala knihy o upíroch, musí nečakane a hlavne nedobrovoľne vhupnúť rovnými nohami do sveta dospelých. Spolu s mamou, otcom aj bratom sa tešila, že im do rodiny pribudne ďalší súrodenec, no mama o bábätko vo vysokom štádiu tehotenstva prišla. A našla jediný spôsob, ako sa s tým vyrovnať - smútok, bolesť a žiaľ zalievať alkoholom.
Prečítajte si príbeh o tom, ako sa na rodičov alkoholikov pozerajú ich dospievajúce deti.
A ako veľmi im chcú pomôcť.

A ako to vidím ja?
Silvia je štvrtáčka na 8-ročnom gymnáziu a býva niekde na Orave. Má 14 rokov a skvelú rodinu. Má mamu, ktorá pracuje doma, ktorá sa vyžíva v maľovaní, tvorení a kreatívnych nápadoch. Tak trochu moja krvná skupina. Má otca, ktorý je doma len cez víkendy, pretože pracuje v Bratislave a snaží sa zarobiť viac peňazí pre svoju rodinu. A má staršieho brata, druháka na strednej škole, ktorý je taktiež mimo domu, cez týždeň prespáva na internáte a domov chodí len cez víkendy.

Rodičia sa snažia o tretie bábätko, raz im to už nevyšlo, takže keď mama konečne otehotnie, teší sa celá rodina. Ibaže mama na začiatku 7-meho mesiaca o bábätko príde a nezvládne to. Vyčíta si, že nie je schopná donosiť dieťa, že nestojí za nič ako matka, ako žena. Tak trošku ju chápem, viem, čo je to snažiť sa dlhodobo o dieťa a ono nechodí. Našťastie nemám skúsenosť so stratou dieťaťa, ale dokážem si predstaviť, ako dokáže zatočiť so psychikou ženy.

Silviina mama sa s tým začne vyrovnávať po svojom. Najprv fľašou vína, potom vodkou a nakoniec návštevami krčmy. Silvia sa jej snaží pomôcť, ale jej to nad jej sily. Hanbí sa však priznať otcovi a bratovi, mama ju dokáže stále presvedčiť že už to nebude také zlé a Silvia sa jej snaží veriť. Alkoholizmus je však choroba a alkoholici si dokážu nájsť naozaj veľmi kreatívne vyhovoriť a presvedčiť ostatných.

Vyzdvihla by som veľmi osobitý štýl písania, celá kniha mi pripadala veľmi pravdivá, veľmi osobná, veľmi vypovedajúca. Keď som si však prečítala rozhovor a autorkou, v ktorej túto moju hypotézu vyvracia, musím jej naozaj zatlieskať. Vystihla všetko naozaj do drobných detailov. Na 18-ročnú spisovateľku by som povedala, že je to veľmi vyzreté a výpovedné dielko. Mnoho vecí teba prežiť, aby o nich človek mohol písať a toto sa podarilo autorke bez toho, aby s tým prišla osobne do styku. Tlieskam :-)

Samozrejme, je to kniha na jedno popoludnie, na rýchle prečítanie, na žiadne zamýšľanie sa nad dejom, príbehom, postavami, jednoducho na "prežitie" na papieri a vypnutie, na relaxovanie a nemyslenie. Vtedy si knihu vychutnáte a príbeh sa vám bude páčiť. Ak chcete kvalitné čítanie na zamyslenie, na dlhé pitvanie alkoholizmu a jeho následkov, siahnite po odbornejšej literatúre.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

2 komentáre:

  1. Hezky napsaná recenze :) Kniha vypadá zajímavě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. A áno, kniha je svojou témou zaujímavá, veľmi ľahko sa číta, takže aj napriek tým 3,5 hviezdičkám (lebo 4 a viac hviezdičky dávam skôr lepším knihám a srdcovkám) ju odporúčam :-)

      Odstrániť