pondelok 7. decembra 2015

Mull Brandon - Spirit Animals 1: Zrodenie legendy

Vydal: Fragment, 2015
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 208
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Vydaj sa do sveta, v ktorom každé dieťa prechádza skúškou, aby zistilo, či dokáže privolať svoje duchovné zviera. Hŕstke vyvolených, ktorí túto schopnosť majú, prinesie zväzok medzi človekom a zvieraťom výnimočné schopnosti. Stačí jeden tajomný rituál a zrodia sa zvierací sprievodcovia vlk, sokol, leopardica a panda.

Budúcnosť je spečatená!

V dávno zabudnutých končinách Erdasu sa totiž začala prebúdzať temná sila, ktorá sa ho chystá celý ovládnuť. Našich hrdinov a ich zvieracích sprievodcov čaká veľké dobrodružstvo...

Popis vydavateľstva:
Fantasy séria vyniká skutočnosťou, že každý jeden diel napísal iný autor. Aj napriek tomu sa podarilo vytvoriť fantasy svet, v ktorom je napätie, dobrodružstvo a mystika na svojom mieste.
V úvodnej knihe sa zoznámia čitatelia s príbehom štyroch hrdinov, ktorí veľmi skoro pochopia, že privolanie svojho duchovného zvieraťa nie je len ich osobnou skúškou, ale môže ovplyvniť osud celého sveta.

Sedem na seba nadväzujúcich kníh, ktoré napísalo sedem rôznych spisovateľov, postupne odkrýva a rozvíja dynamický dobrodružný príbeh. V Erdase podstupujú všetky deti tajomný rituál. Počas rituálu dokáže len zopár z nich privolať svoje duchovné zviera. Vzťah, ktorý potom vzniká medzi mladým človekom a zvieraťom, je jedinečný a výnimočný – vyvolení získavajú neobyčajné schopnosti svojich privolaných zvieracích sprievodcov. Prvý diel série, Zrodenie legendy, sa po uvedení na trh udržal neuveriteľných trinásť týždňov na vrchole rebríčka bestsellerov New York Times. Celosvetový záujem o edíciu neustále rastie a doteraz bola preložená do sedemnástich jazykov. S celkovým počtom päť miliónov zobrazení za mesiac a 581 000 zaregistrovanými užívateľmi považuje autor návštevnosť webových stránok www.spiritanimals.com za obrovský úspech.

Téma Spirit Animals predstavuje ďalšiu fenomenálnu multi-platformu vydavateľstva Scholastic. Knižná forma je úzko spojená s RPG hrou (Role playing game), ktorá je voľne dostupná na oficiálnom webe www.spiritanimals.com. Každý sa teda môže začítať do príbehu, zažiť zároveň veľké dobrodružstvo, pokúsiť sa privolať “svoje“ spirituálne zviera a stať sa tak súčasťou fantasy príbehu.

A ako to vidím ja?
Na začiatku knihy a celkovo na začiatku prichádzajúcej série sa zoznamujem so štyrmi hlavnými hrdinami, ktorí pochádzajú z celkom odlišných častí sveta. Sveta, v ktorom sa každé dieťa vo svojich 11 rokoch napije tajomného nektáru a ak má šťastie, privolá duchovné zviera, ktoré sa stáva jeho súčasťou, ale je aj voľne viditeľné ostatným ľuďom. Ak sa mu pošťastí a vezmú ho medzi zelenokábatnikov (ľudí so svojimi duchovnými zvieratami), stáva sa bojovníkom a bráni svet pred tými zlými.

Stávame sa teda svedkami 4 rozličných rituálov, počas ktorých si štyria mladí ľudia vyvolajú svoje duchovné zviera. Nie však obyčajné zviera, ale im sa podarí vyvolať štyri zvieratá, ktoré padli a o ktorých kolujú legendy. Teoreticky by to teda ani nemalo byť možné, ale stalo sa. A tak Conor, chudobný pastier a momentálne sluha u pánov na hrade vyvoláva vlka Briggana, čierne dievča Abeke z krajiny Nilo, žijúce v suchu a biede vyvoláva leopardicu Urazu, nádherná a bohatá Meilin, v ďalekej krajine za Čínskym múrom vyvoláva pandicu Jhi a zlodej Rollan vo väzení vyvoláva sokoliu samicu Essix. Nie všetci sa však dostávajú k tým správnym a na tú správnu stranu. Rollan len-len že ujde, kdežto Abeke padne rovno doprostred nepriateľov, aj keď si to neuvedomuje.

Kniha je odporúčaná čitateľom 11+, ja by som to ohraničenie presunula na 9+, pretože mi pripadala dosť detská. Pri niektorých častiach som ako netrpezlivá dospelá pomaly preskakovala stránky a nadávala, prečo je hneď všetko na papieri, na druhej strane, ak sa vžijem do kože detského čitateľa, tí potrebujú mať toho napísaného a vysvetleného viac ako dospelí. Inak knihu odporúčam, už mám doma i druhý diel, tak som zvedavá, ako tieto diely na seba nadviažu a či zostane zachovaná nejaká tá línia, keďže každý diel je výtvorom iného autora.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára