štvrtok 14. januára 2016

Ferková Daniella - Tanec pre Luciu Frey

Vydal: Slovart, 2015
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 256
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Tanec pre Luciu je románovým debutom šestnásťročnej Danielly Ferkovej, ktorá so svojimi poviedkami vyhrala niekoľko literárnych súťaží, vrátane celoslovenskej Mladej slovenskej poviedky.

Šestnásťročná Lucia sa vracia na Slovensko. Späť do rodných Košíc, ktoré opustila pred ôsmimi rokmi. Francúzske Orléans je už len boľavou spomienkou na otca a jeho náhlu smrť. Ani sľubná tanečná budúcnosť ju tam nedokáže udržať. A tak zavesí tanec na klinec, pretrhne všetky väzby s francúzskymi kamarátmi a vráti sa na Slovensko. Matke je však na príťaž a v škole vôbec nezapadne. Po mesiacoch akoby vo vzduchoprázdne si pomaly nachádza cestu späť k tancu. Znovu objavuje nielen radosť z pohybu a hudby, ale stretáva aj prvú lásku. Luciu však v snoch trápi minulosť. Ani zmena prostredia jej nepomáha zabudnúť na tú strašnú noc. Napokon si bude musieť vybrať. Dá prednosť sebe alebo láske?

A ako to vidím ja?
Lucia sa skrýva. Skrýva sa pred svetom. Pred tým, ktorý ju vo Francúzsku poznal ako skvelú tanečnicu a v ktorom žila so svojim otcom. Potom došlo k tej „udalosti“, otec umrel a na Luciu, či vo Francúzsku Lucille, sa zniesla spŕška novinárov. A tak ju teta odpratala k matke do Košíc.

Lucia sa skrýva. Skrýva sa v izbe matkinho bytu, respektíve v byte jej priateľa. Trpí a spomína na otca. Až pokiaľ ju matka nedonúti ísť do školy. Ani tam to nie je ružové, zopár krát zakopne, narazí na zvláštnych súrodencov (až dotiaľ som si myslela, že ide o knihu z fantasy témou a očakávala som, že prídu démoni, upíri a spolok ostatných nadprirodzených. Na prekvapenie sa to nestalo.)

Lucia objaví starú telocvičňu a opäť príde k chuti tancovať. Do toho sa tam objaví zaujímavý chlapec, spoločne strávený čas, ale ozve sa aj Francúzsko a zistí, že ani matka jej nevraví všetko.

Ide o debut mladej študentky, ktorý naozaj príjemne prekvapí. Na počudovanie, nenašla som žiadne hluché miesta, príbeh mal dej a prekvapivý koniec bol po tých presladených „žili sme šťastne až do smrti“ úplne úžasný a musím napísať – konečne INÝ! Tak ako Lucille Frey bola v knihe neskutočne talentovaná na tanec, Daniella Ferková dostala do vienka talent na písanie. Jej prvá kniha je toho veľkým dôkazom.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára