sobota 23. januára 2016

Green John, Johnson Maureen, Myracle Lauren – Nech sneží

Vydal: Ikar, 2015
Väzba brožovaná
Počet strán: 304
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Na Štedrý večer sa na mestečko Gracetown zosype bohatá snehová nádielka. Zasnežená vianočná krajina je síce hotová idylka, ale všetko s mierou. Pre nezjazdné cesty a metrové záveje kolabuje doprava a kalamita je na svete. Trom mladým ľuďom a ich priateľom v okamihu prekazí sviatočné plány a zdá sa, že ich čaká najhoršia noc v živote. Veď kto by chcel namiesto rozbaľovania darčekov uviaznuť vo vlaku bez elektriny, riskovať život kvôli štrnástim upišťaným roztlieskavačkám či zháňať miniprasiatko v skolabovanom meste? Iba ak by sa katastrofa zmenila na skutočné čaro Vianoc...

Dojímavé, zábavné, čarovné – tri skvelé príbehy od trojice najpredávanejších autorov pre mládež!

A ako to vidím ja?
No... Vopred sa ospravedlňujem ak prezradím pointu, spoiler, či načrtnem hrubý dej jednotlivých poviedok. Žiaľ, ak chcem niečo o týchto troch príbehoch napísať, inak to nešlo. Už v anotácií je prezradené, že dej knihy a teda všetkých troch poviedok sa odohráva na jednom mieste, v rovnakom čase, a taktiež za rovnakých prírodných podmienok, v tomto prípade v čase snehovej kalamity v mestečku Gracetown.

Prvý príbeh s názvom Jubilein expres napísala Maureen Johnsonová. Jej príbeh nás uvádza do deja. Hlavnou hrdinkou je Jubilee, ktorá má ísť na vianočnú večeru k svojmu priateľovi Noahovi, ale jej rodičov zatknú počas nakupovania súčastí Flobieho santovej dedinky. Jubilee je prinútená sadnúť na vlak mieriaci na Floridu k starým rodičom, v ktorom sa zoznámi s Jebom cestujúcim za svojím „dievčaťom“ (keďže ho podviedla nie je jasné či ešte je jeho dievča), vlak samozrejme zakotví v poriadnom záveji, a Jubilee sa rozhodne vystúpiť (hlavne kvôli ukričaným roztlieskavačkám v jedálenskom vozni) a prejsť cez diaľnicu do Waffle House, kde sa zoznamuje so Stuartom. Musím povedať, že do tejto časti ma príbeh naozaj bavil a mal dej aj spád, potom už to išlo dolu vodou.
Pozor Spoiler: chápem, že sa jej Stuart zapáčil, chápem že je jej priateľ Noah debil, ale keď ju o tom Stuart presviedča, tak je ako hluchá a zrazu jej len tak prepne a dá mu za pravdu a dokonca na druhý deň vystupuje ako jeho priateľka? Toto tínedžerky ešte stále žerú? Panebože...

Druhý príbeh s názvom Roztiekavačský vianočný zázrak napísal John Green a pokračuje v príbehu. Roztlieskavačky si urobia hlavný stan vo Waffle House. Tobin, Duke a Džej Pí sú pozvaní, musia však dôjsť ako prví, pretože súťažia medzi sebou tri skupiny pozvaných chlapcov (aj keď Duke je dievča, len si to chalani zatiaľ nevšimli – aspoň na začiatku príbehu). Tento príbeh bol celkom fajn, plaholčenie sa v snehu, nabúranie auta, divoká naháňačka, ale aj uvedomenie si, že Duke je dievča a samozrejme láska je na obzore.

Tretí príbeh s názvom Svätý patrón prasiat napísala Lauren Myracle a opäť pokračuje v danom príbehu. Addie je nešťastná, miluje Jeba, ale bola sprostá a bozkávala sa s iným chlapcom. Na druhej strane jej aj vadí, že Jeb neprejavuje city navonok. A do toho má dve kamarátky, ktorým keď sa sťažuje na svoju lásku, tak ešte dostane vynadané, že všetko je len o nej a dokedy to majú počúvať. Panebože na druhú! Kde sú tie časy, keď som v knihách čítala 20-stranové opisy hlavnej hrdinky, ktorá sa vyrozprávavala svojej kamarátke z nešťastnej lásky a tá ju chápavo počúvala a pohladkala po chrbte? Kde sú tie časy, keď sme to s kamarátkami rozoberali dookola, ak sa to stalo niektorej z nás a sypali si popol na hlavu? To naozaj už v dnešnej dobe nevieme nikoho vypočuť a pomôcť? Nevieme sa zamyslieť nad trápením iného, ale obviníme ho, že je to len o ňom a my to nechceme počúvať? To ďakujem, ale svet speje do riti (pardón za výraz).

Áno, spisovateľka sa to snažila zachrániť happy endom, ale ten zlý a nepochopený pocit ostal. Keď som sa zamyslela, o čom príbehy boli, a či naozaj naplnili to, čo sľubovala anotácia – „Dojímavé, zábavné, čarovné – tri skvelé príbehy“, musím sklamane zahlásiť: Nie. Príbehy neboli ani dojímavé, ani zábavné, ani čarovné. O skvelosti tiež pomlčím, nebyť „slávnych“ mien spisovateľov na prebale knihy, hodnotil by som ich ako úplne obyčajné. Ak chcete zábavné a skvelé príbehy písané podobným štýlom (jeden spisovateľ nadväzuje na iného) siahnite po knihe Chlapci padli z višne, dievčatá z jahody od autorskej dvojice Gabika Futová a Roman Brat, pri nich sa aspoň zasmejete.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára