utorok 5. januára 2016

Salisbury Melinda – Dcéra pojedačky hriechov 1: Smrtiaci dotyk

Vydal: Vydavateľstvo Fragment, 2015
Väzba brožovaná
Počet strán: 264
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Twylla je stelesnením božskej dcéry Daunen a ako taká je zasľúbená princovi. No za svoju výnimočnosť draho platí. Počas každého splnu musí vypiť jed, a priniesť tak dôkaz o svojom božskom postavení. Jej dotyk je potom pre obyčajných ľudí smrtiaci.

Je kráľovniným katom. Každý mesiac navštevuje väzenie a prikladá svoje ruky na tých, ktorí sú odsúdení na smrť. Preto žije osamelo a izolovane. Keď však nastúpi nový strážca, všetko sa od základov zmení. Spustí sa kolotoč dvorných intríg, úkladov a vrážd...

Dokáže si Twylla správne zvoliť medzi kráľovským snúbencom a príťažlivým smrteľníkom?
Rozhodne sa pre povinnosť alebo pre lásku?

A ako to vidím ja?
Začnem trošku zoširoka, aby som sa dostala k jadru. Ľudia žijúci v danom kráľovstve veria v náboženstvo a bohov, ktorí môžu ľudí obdarovať, ale aj zatratiť, ak sú ich hriechy príliš veľké. Preto sa po smrti obloží rakva jedlom, za každý hriech ktorý daný človek spáchal. Na to, aby z nich tie hriechy niekto sňal, musí existovať takzvaná pojedačka hriechov, ktorá príde, všetko jedlo zje a vezme tak na seba všetky hriechy umretého, čím ho oslobodí a on môže odísť očistený do neba. Takouto pojedačkou hriechov je Twyllina mama. Twyllu taktiež zaúča do svojho remesla, dokiaľ sa u nich neobjaví kráľovná, ktorá ich presvedčí, že Twylla je zosobnením božskej dcéry Daunen.

Twylla má samozrejme na výber, avšak pri pohľade na svoju obéznu matku, ktorá sa však ako matka správa naozaj len málokedy, uvíta možnosť odísť do paláca. Žiaľ, tam musí každý mesiac piť skazonektár, ktorý mení jej kožu na smrteľne nebezpečnú zbraň. Stačí, ak sa niekoho dotkne a dotyčný umrie v strašných bolestiach vykašliavajúc krv. Preto sa z nej stáva ustráchané, osamelé, utiahnuté dievča, ktoré využívajú na „vraždenie“ zradcov a ktoré ma dopredu nalinkovanú budúcnosť, bez toho, aby do toho mohla povedať čo i len slovko.

Alebo nie? Čo ak je všetko inak? Čo sa stane, ak k nej nastúpi nový strážca, ktorý v nej prebudí nielen zvedavosť, ale dá jej aj odpovede na mnohé záhady? Čo ak sa do neho zamiluje? A čo ak ani on nie je tým, za koho sa vydáva? A čo ak ani princ Merek nie je taký zlý a nie je jej ľahostajný? A čo ak ju potrebujú obaja? A nesmieme ani zabudnúť na kráľovnú, ktorá spriada vlastné plány, a zbavuje sa ľudí, ktorí jej pri ich realizácií prekážajú. Zbaví sa aj Twylly?

Kniha mala pomalší začiatok, oboznamovala s postavami, ich charaktermi, kráľovstvom a tým, ako to tam vlastne chodí. Postupne sa rozbiehala, naberala akčnosť, intriky, ale aj zároveň veľa vecí zahmlievala a ja som čakala, ako to dopadne. Vcelku hodnotím knihu dosť kladne, mne sa páčila a určite si prečítam i druhý diel, ktorý dúfam, vyjde čo najskôr.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

4 komentáre:

  1. Kniha sa rozbiehala na môj vkus pridlho. Páči sa mi námet, len ho mohla autorka trošku viac využiť, príbeh mal lepší potenciál. Nie, že by to bola zlá kniha, ale na mňa dosť jednoduchá. Páči sa mi však ten záver a rozuzlenie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jeee... tuhle jsem si nedávno koupila, hned se do ní jdu pustit..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Myslím na to, len momentálne som na úspornom režime, som s malým v nemocnici, takže to bude musieť ešte trochu počkať :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zdravím,
    v pořádku, to nespěchá. Zdraví je důležitější! Ať je malý co nejdříve zdraví a fit. :)

    OdpovedaťOdstrániť