utorok 26. apríla 2016

Meyer Kai – Arkádia 1: Precitnutie

Vydal: Vydavateľstvo Fragment, 2015
Väzba brožovaná
Počet strán: 344
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Alcantarovci a Carnevareovci - dve znepriatelené rodiny, dva mafiánske klany bojujúce proti sebe po celé generácie. Rosa Alcantarová prilieta z New Yorku na Sicíliu k svojej talianskej rodine, aby tam začala nový život. V lietadle sa zoznamuje s Alessandrom Carnevarem, ktorý má podobný osud. Jeho chladný pôvab a živočíšnosť Rosu fascinujú a zároveň znepokojujú.

Rosa sa učí akceptovať nové pravidlá hry, nemilosrdné zákony sicílskej mafie, ku ktorej jej rodina patrí. Dozvedá sa šokujúcu pravdu nielen o Alessandrovi, ale aj o sebe samej a o ďalších sicílskych klanoch. Neuveriteľné informácie o arkádskych dynastiách, ktoré majú svoj počiatok v starých antických bájach. Prekoná zakázaná láska storočia trvajúcu nenávisť?

Prvý diel strhujúcej fantasy trilógie.

A ako to vidím ja?
Na začiatku sa mi Rosa zdala dosť neurotická. Nevyrovnaná, ustráchaná, schovávajúca bolesť v duši, a nejaký nepríjemný zážitok. Práve preto sa s nikým nebavila, sem-tam niečo ukradla, a chovala sa dosť nepriateľsky. Ak čakáte veľké tajomstvo, tak sa nemusíte báť, je to vysvetlené už po pár stranách a myslím, že ho môžem zverejniť aj ja. Rosa bola v Amerike na jednej párty zdrogovaná, znásilnená a žiaľ, neobišlo sa to bez následkov. Podstúpila síce dobrovoľne potrat, ale na duši jej to zanechalo dosť veľké rany. Z toho potom pramení aj neochota niekoho sa dotýkať, k niekomu si vytvoriť vzťah, či celkom sa uvoľniť.

Našťastie, sa po pár kapitolách „pozbiera“ (alebo ju autor začína vykresľovať v lepšom svetle, predsa len, je to hlavná hrdinka knihy) a mne začínala byť vcelku sympatická. Zanechal jej kusavý humor, trefné poznámky a vlastnú tvrdohlavú hlavu, ale tým bola výnimočná, nebola to len taká bábika, ktorá vykoná, čo jej prikážu. Alessandro bol cukrík od začiatku. Nemal to tiež jednoduché, vrátil sa na Sicíliu na pohreb vlastného otca, ktorý bol hlavou ich mafiánskeho klanu, alebo rodu a aby to nemal také jednoduché, nástupcovské miesto si chcel uzurpovať pre seba jeho strýko Cesare Carnevare spolu so svojim synom Tanom.

Milujem príbehy z prostredia mafie. Pamätám si na kultový seriál Chobotnica a komisára Cattaniho. To sme sedeli pred telkou celá rodina a doslova čakali na ten zázrak. Myslím, že žiadna mafia nie je taká krutá ako tá na Sicílii. Veď pre urážku, alebo kvôli obchodom, sú schopný vyvraždiť komplet celú rodinu. Nevraviac o detských rukojemníkoch, či ak zradí jeden člen rodiny, je v nemilosti celá rozvetvená família. A jedna veta z knihy bude myslím aj pravda - „Žiadna stavba nie je postavená len z betónu. V ňom by sa dalo nájsť čokoľvek.“ No, nechcem si to ani predstavovať!

Arkádia však nie je len o mafii. Existuje legenda, podľa ktorej sú arkadijské rodiny potomkami ľudí, ktorí mali toho dosť spoločné so zvieratami. Niektoré rodiny sa menia v hadov, iné v tigrov, panterov, kance, či iné zvery. Pre Rosu je to obrovské prekvapenie a zároveň dáva tomuto príbehu nečakaný nádych fantastickosti a tajomna. Spisovateľ vyskladal príbeh, v ktorom nejde len o mafiu a jej nekalé obchody. Vyskladal príbeh, v ktorom ide o nadvládu klanov. O nadvládu zvierat, silnejších jedincov ako ľudí. A zároveň poskladal príbeh na legende o kráľovi Lykaónovi, ktorý sa môže vrátiť v podobe Hladného muža a vrátiť Sicíliu o tisícky rokov dozadu, kde vládli zvery a živili sa ľuďmi.

Podarí sa tomu Rose a Alessandrovi zabrániť? A čo ich začínajúci vzťah? Má vôbec šancu v tomto svete? Vo svete znepriatelených klanov a iných mafiánskych praktikách?

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára