utorok 26. apríla 2016

Woodiwissová Kathleen E. - Popol vo vetre

Vydal: Ikar, 1998
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 449
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Osudom ťažko skúšanej Alaine MacGarenovej občianska vojna vzala rodinu, domov i všetok majetok. Nadôvažok bola obvinená z vraždy, lúpeže a vyzvedačstva. V prevleku za mladého muža sa dostáva do New Orleansu a nájde si prácu v nemocnici.

Zoznámi sa tu so severanským lekárom Colom Latimerom, ktorého spočiatku nenávidí ako všetkých Severanov. Jej postoj sa však prudko zmení po tom, keď spozná bližšie Cola, jeho prácu a jeho zmysel pre spravodlivosť. Zaľúbi sa do nepriateľského dôstojníka, opätovaniu jej citov však stále bránia chlapčenské šaty.

A ako to vidím ja?
Celá táto recenzia bude jedna veľká chvála. Pretože milujem túto knihu. Prečítala som ju snáď 20-krát a stále sa k nej vraciam. Ak si chcem oddýchnuť, na chvíľu sa oddať skvelému príbehu s láskou, zlobou, ale aj obetovaním, zakaždým siahnem po tejto knihe. Netvrdím, že je to jediná kniha, ku ktorej sa vraciam ako bludná ovca k svojmu košiaru, ale je naozaj jednou z tých, ktoré ma neomrzia snáď ani po 100-tý krát.

Alaina je skvelá hrdinka a vy si ju zamilujete už po pár stránkach. Na začiatku sa predstaví ako usoplený, špinavý malý chalan v nohaviciach, ktorého treba zachrániť, ale vďaka jej kusavému humoru a trefným poznámkam sa vám zapáči snáď už od druhej strany. Keďže jej meno je pošpinené, musí sa vydávať za chlapca Ala a zamestná sa ako upratovač v nemocnici. Ako protiklad k Alaine je jej sesternica Roberta, ktorá sa celé dni len parádi a ktorá by si vzala rovno kráľa, ak by sa objavil pred ich dverami. Vzhľadom na prebiehajúci vojnu severu proti juhu si však musí vystačiť aj s kapitánom Coleom, ktorý je síce yankee, teda severan, ale vyzerá, že peňazí má dosť.

Keď Colea prepadnú, Alaina ho dovezie do strýkovho domu a v návale vášne mu podľahne. To využije Roberta, ktorá sa votrie do jeho postele a vydáva sa za pannu, ktorá bola zneužitá. Keďže Cole bol opitý a nepamätá si tvár ženy s ktorou spal, ožení sa s Robertou a tu začína to pravé peklo. Postupne zisťuje že to nebola Roberta, Roberta zisťuje že manželovi je prvoradá nemocnica a do toho všetkého je tam Alaina, ktorá má zlomené srdce.

Nebudem prezrádzať všetky detaily, ale ubehne naozaj ešte dlhý čas, kým sa všetko vyrovná, odhalia sa rôzne tajomstvá, prežijú sa rôzne boje a kým nájde Alaina svoje šťastie s Coleom. Za mňa určite odporúčam, je to príbeh lásky, vášne, zrady, nepriateľstva, ale aj obetovania a odpúšťania. Mimochodom, autorka tých kníh napísala viac, a naozaj by sa o každej z nich dali popísať siahodlhé romány. Ak máte chuť na romantickú chvíľku, pri týchto knihách nesiahnete vedľa :-)

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

2 komentáre:

  1. Super recenzia! :)
    Kathleen milujem ! Je to úžasná spisovateľka a mám od nej doma všetky knihy! :) Popol vo vetre je vážne kvalita- tak ako hovoríš :)
    Prajem pekný deň :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a závidím knihy. Ja jej knihy tiež milujem a nemám ani jednu knihu, to je hrozné toto :-)

      Odstrániť