štvrtok 15. septembra 2016

Ducretová Diane – Ženy diktátorů

Vydal: Jota, 2011
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 360
Jazyk: český

Anotácia:
Jmenují se Inessa, Clara, Naďa, Magda, Felismina, Ťiang Čching, Elena, Catherine…

Oni se jmenují Lenin, Mussolini, Stalin, Hitler, Salazar, Mao, Ceauşescu, Bokassa.

Je jedno, jestli jsou to manželky nebo milenky, jde-li o krátký románek či horoucí lásku, oni je znásilňují i rozmazlují a stále se točí kolem nich. Ať jsou to manželky, družky, rádkyně, obdivovatelky, všechny jsou vítězící, klamané i obětované. Nechaly své kruté, násilnické a tyranské muže uvěřit, že jsou krásní, okouzlující, všemocní. Neboť sexualita je hybnou silou absolutní moci a diktátoři potřebují zapojit ženy do své nadvlády. Ony je někdy vedou skrytě a jsou ochotné doprovázet je až do okamžiku smrti.

A ako to vidím ja?
Človek by si mohol myslieť, že o 2.svetovej vojne, či inej diktátorskej nadvláde sa už nedá napísať nič nové. História je daná, nemenná, môže byť chvíľu utajovaná, ale stále sa dostane na svetlo sveta a oboznámi ľudí so svojou pravdou. Niekedy však až po dlhých rokoch vyjdú najavo skutočnosti, ktoré boli zamlčované, ku ktorým sa našli písomnosti, alebo ich hľadači objavili v archívoch a iných súkromných zbierkach.

Takýmto spôsobom sa môžeme dozvedieť rôzne zaujímavosti aj v tejto knihe. Prečítame si o Leninovi a Nadežde Krupskej, o jej obetavosti, ale aj o jej smrti, z ktorej v dnešnej dobe vinia Stalina. Pretože ho Lenin za svojho nástupcu nechcel a pretože to on poslal tortu na oslavu jej narodenín, po ktorej ju prijali do nemocnice s otravou na následky ktorej skonala. Stalin sa obetavo nesprával ku žiadnej svojej žene, i keď u Gruzínok bol dosť obľúbený a obletovaný.

Mussolinimu vypisovali stovky žien a žiadali o jedno stretnutie s ním, posielali mu darčeky, či ho prehovárali k počatiu dieťaťa. O Salazarovi som ani netušila, že existoval. Mao sa nestaral nielen o svoje ženy, ale ani o svoje deti. Jedno z nich zanechali s manželkou hneď po pôrode na svojej 16000km výprave niekde v opatere, ibaže po jej skončení si nevedeli spomenúť v ktorej dedine to bolo...

Bokassa sa tešil priazni francúzskeho prezidenta, ale len pokiaľ mu posielal diamanty z čiernej Afriky. Vystrojili u nádhernú korunováciu vo francúzskom štýle. Pri návšteve Bukurešti sa mu zapáčila pekná blonďatá tanečnica. Keďže „podporil“ Ceausescovcov, odchádzala do Afriky s ním. Ani rumunský vládcovia neboli nejaké neviniatka. Čo sa im zapáčilo, drzo si opýtali. Napríklad jachtu od dubajského panovníka. Netuším, čo mu ponúkli oni, ale užívali si honosný život v krajine postihnutou chudobou. Ich smrť vyzerala inak. Dostali guľku pred pustou stenou.

A samozrejme – čerešnička na torte. Hitler. O jeho sexuálnej nedokonalosti, či postihnutiu sa nedávnej dobe viedli dosť veľké spory. Avšak ženy mu písali siahodlhé listy, umierali po ňom túžbou a sápali sa mu rovno do bytu. Často ich už nikto nevidel. Nevyhrala to ani Eva Braunová, ani do neho zamilovaná pani Goebelsová. A ani on sám.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára