streda 30. novembra 2016

Zombie apokalypsa

Zostavil Mark E. Pocha
Najlepšie české a slovenské poviedky o zombiách
Vydal: Hydra, 2016
Väzba brožovaná bez prebalu
Počet strán: 448
Jazyk: slovenský/český

Anotácia:
Sú mŕtvi, sú hladní a idú po vás!

15 známych českých a slovenských autorov zhromaždilo svojich živých mŕtvych v poviedkach odohrávajúcich sa vo fantazijných svetoch i v realite, ktorá môže byť desivejšia než ten najhrôzostrašnejší výmysel. Ilustrované majstrami ako: Martin Cuco Luciak, Erika Kubíčková, Nikola Danišová, Jakub Šimjak, Michal Řezníček, František Guderna, Filip Bandurčin.

Pri výrobe knihy nebolo ublížené žiadnej zombii.

A ako to vidím ja?
Tak toto bola zombie jazda na požiadanie. Aj celkom úplný začiatočník sa po prečítaní tejto knihy stane úplným profíkom a bude vedieť nielen to, ako so zombie komunikovať, ako ich rozdeliť, zadeliť do skupín, ako sa pred nimi chrániť a brániť, ale samozrejme, aj ako ich zabiť. A ak si myslíte, že zombie neexitujú, vyvediem vás z omylu, sú tu, budú tu a určite tu boli aj pred pár stovkami rokov. Tak, ako sa to môžete dočítať v rôznych 15 poviedkach tohto súboru.

Autori sa nás snažia presvedčiť, že aj napriek tomu, že zombie nemôžu rozprávať, lebo rozklad im zabránil používať jazyk, výdobytky modernej techniky ako mobil používať vedia a môžu sa pomocou textových správ dohovoriť s obyčajnými smrteľníkmi, ak je to potrebné. Aj instantné polievky dokážu zázrak a premeniť človeka v zombie, dokonca ho zachovajú – nasolia do potrebných, rečovo schopných jedincov. Takže, pozor na ne! Prípadne, že pred zombie apokalypsou je potrebné schovať sa na orbitu Zeme, že silný mág dokáže premeniť človeka v nemŕtveho, že i Robin Hood bojoval so zombiami, že i vlkolaci ako prirodzení nepriatelia ľudí vedia so zombiami bojovať a živiť sa ich mäsom.

To, že indiáni mali silných šamanov, ktorí dokázali zombie vyvolať a nechať ch bojovať za seba proti nepriateľom červeného ľudu vás už ani trochu neprekvapí. Ani to, že určitý ľudia majú silu, respektíve tak silný magický hlas, ktorý doslova povoláva mŕtvych z hrobov. O tom, že medzi nami žijú iné magické bytosti už určite viete Aj to, že staré, schátrané, alebo samostatne stojace budovy niekde na samote, do ktorých by ste nemali vstupovať a určite niečo skrývajú, vie aj malé dieťa.

Ale vedeli ste o tom, že zombie môže poslúžiť ako vhodný zastrašovací prostriedok proti iným zombie? Alebo že stačí jedna kráľovná schopná svojim spevom povolať tých ostatných? Tiež ste nevedeli o tom, že za všetko môže tajomný meteorit, ktorý spadol v Rusku? Alebo že v Petržalke žije skrytý upír, ktorému sa to všetko vôbec nepáči, pretože mu vypadáva čerstvý prísun krvi? Ak ste nažive a vôbec vás to netrápi, žite si ďalej svoj kľudný život. Ale ak ste zombia, budem citovať knihu:

„Nevystatujte sa predo mnou. V skrini mám na vás nachystanú brokovnicu.“

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára